Get Adobe Flash player

Dominkó István - zongoraművész, egyetemi adjunktus


1971. május 6-án születtem Zalaegerszegen. Nyolc évesen kezdtem zongorázni a Pacsai Általános Iskolában, később Keszthelyen a Zeneiskolában, majd a Győri Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam zenei tanulmányaimat. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tagozatára jártam, ahol Hambalkó Edit tanított zongorázni. 1994-ben szereztem kamaraművészi és zongoratanári diplomát. Ugyanebben az évben felvettek a Zeneakadémiára, itt Zempléni Kornél volt a zongoratanárom, Gulyás Mártától pedig kamarazenét tanultam. Tanulmányaim végén, 1996-ban kitüntetéssel kaptam zongoraművész-tanári diplomát. 2000-től 2004-ig ösztöndíjas hallgatója voltam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának. Doktori disszertációmat - melynek címe: „Emlékek gyermekeimnek” – Robert Schumann Jugendalbuma - 2008-ban védtem meg Summa cum laude minősítéssel, témavezetőm Ránki Dezső volt. A tudományos munka folytatásaképpen 2013-ban a Zeneakadémia Posztdoktori Ösztöndíjpályázatának egyik nyerteseként végezhettem kutatásokat Farkas Ferenc magyar költők verseire komponált dal- és kórusműveiről. A publikáció címe: A magyar költészet inspirációja, a vers zeneisége és az újraalkotás szabadsága Farkas Ferenc dal- és kórusművészetében, rövidített változata a Parlando c. online zenepedagógiai folyóirat 2013/4-es számában olvasható.

an image

 

Számos budapesti zeneművészeti oktatási intézményben tanítottam ez idáig. Iskolai tanítási gyakorlatot a II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában végeztem H. Becht Erika felügyelete alatt. Ezután a XI. kerületi Weiner Leó Zeneiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tagozatának, a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola, a X. kerületi Kroó György Zeneiskola, valamint hat éven keresztül az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zongoratanáraként is tevékenykedtem. Ez utóbbi intézményben a zeneművészeti főiskolás – hospitálásra és gyakorlati tanításra jelentkező – hallgatók vezetőtanáraként is dolgoztam, mindeközben számos végzős növendékemet vették fel a Zeneakadémia és vidéki zeneművészeti felsőoktatási intézmények zongora, jazz-zongora és néprajz szakára. Jelenlegi munkahelyemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Zenei Tanszékén 1996 óta vagyok egyetemi adjunktus, ahol a tanárképzés felé orientálódó hallgatóknak oktatok zongora és zongorakíséret tárgyakat, valamint szakdolgozatok konzulenseként és bírálójaként munkálkodom. Emellett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoratanára is vagyok, ahol alapfokon és középfokon is tanítok. 2014 őszén részt vettem az Oktatási Hivatal által szervezett PSZE-PÉM szakértői képzésén, a pedagógusminősítésen pedig elnyertem a Mesterpedagógus fokozatot. 2015-től közoktatási szakértőként is dolgozom a pedagógiai-szakmai ellenőrzés és a pedagógusminősítés területén.

an image

 

Rendszeresen fellépek szóló- és kamarakoncerteken Budapesten és vidéken egyaránt, mely előadásokról számos hangfelvétel, TV és rádiófelvétel tanúskodik. Egyetemi tanulmányaim idején háromszor voltam Köztársasági Ösztöndíjas, fiatal művészként két ízben nyertem el a Soros Alapítvány ösztöndíját vidéki hangversenysorozatok megvalósítására. Jelentős hazai művészeti fesztiválok (pl. Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Tiszazugi Fesztivál) visszatérő vendégeként, ifjúsági koncertsorozatok, zenetudományi és zenepedagógiai előadások előadójaként, zenei versenyek zsűritagjaként ismerhet a hazai közönség, és vendégszerepeltem már többek között Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Romániában, Szlovákiában, Törökországban. A 2004 óta megrendezésre kerülő Crescendo Nemzetközi Nyári Művészeti Akadémia egyik alapítója és művésztanára, a HÍD Művészeti Alkotóközösség művészeti vezetője, valamint a STELLA Hangstúdió alapítója és zenei rendezője vagyok. Családommal Budapesten lakom, feleségem Dominkó (Sallai) Csilla csellótanár, három gyermek, Dávid, Levente és Liliána boldog szülei vagyunk.


Legfrissebb híreink

  • A XI. Crescendo Nyári Akadémia két tehetséges fiatal résztvevőjét, a hegedűs Kruchió Esztert és a fuvolista Kruchió Rebekát ajándék hangfelvétel készítésével szponzorálja a Stella Hangstúdió
  • A II. Országos Jazz-zenei Versenyt szponzoráltuk. Demo hangfelvételt nyertek: Velsz Kristóf zenekara (Pikéthy Művészeti Iskola), Magda Balázs zenekara (Bartók ZSZKI) és Jónás Rezső (Egressy ZSZKI). Gratulálunk! Bővebb infó itt


Elérhetőség:

Dominkó István stúdióvezető +3630/2366822

dominkoistvan@gmail.com